خیز تازه کرونا در ایران در راه است و سالمندان چشم انتظار دوز دوم واکسن. مقامات ستاد کرونا بینظمی و کندی در تزریق واکسن را کتمان نمیکنند اما سخنگوی دولت در تبلیغ تولید واکسن داخلی از یک شاهکار سخن میگوید.
واکسیناسیون کرونا در ایران با کندی و بینظمی پیشمیرود و تزریق دوز دوم برای گروههای سنی دارای اولویت به دلیل کمبود واکسن معوق مانده است. برخی خانههای بهداشت صحنه مناقشه و درگیری شدهاند، زیرا سالمندان و همراهانشان مدتی طولانی در گرما در صف میمانند اما کسی پاسخگوی انتظار آنها نیست.
وبسایت “بازتاب” در گزارشی میدانی از شکسته شدن شیشههای خانه بهداشت پارک هنرمندان تهران خبر داده و از قول شهروندی که پدر و مادرش ثبت نام کرده بودند مینویسد: ««ما صبح زود برای واکسیناسیون دوز دوم مراجعه کردیم ولی تعداد جمعیت منتظر خیلی زیاد بود. وقتی مسئول مرکز بهداشت موج جمعیت را دیدند، رویه را تغییر دادند و گفتند تنها به کسانی که کارت واکسن همراهشان است واکسن میزنند. جمعیتی که ساعتها در صف بودند عصبانی شدند و شیشههای مرکز را شکستند یا با زور در را باز کردند تا وارد آنجا شوند.»
به گروه سنی هفتاد به بالا گفته شده که با پیامک به آنها نوبت داده میشود اما انتظار دریافت پیامک و منقضی شدن مهلت تزریق دوز دوم برای آنها قابل درک نیست. این وضع به خصوص برای افراد مسنتر که مشکلات حرکتی یا جسمانی دیگری هم دارند و باید کسی را همراه خود کنند، دشوارتر است.
شهروندان چنین روندی را واکسیناسیون با “اعمال شاقه” نامگذاری کردهاند. گروه قلیلی نیز که امکان مالی دارند، به ارمنستان میروند و آنجا واکسن میزنند. این کشور دو میلیون واکسن را برای رونق گردشگری به مسافران اختصاص داده است.
نرخ نازل
وزارت بهداشت میگوید تا اول تیر ماه، ۵میلیون و ۳۷۶ دوز واکسن کرونا در ایران تزریق شده که ۹۷۲هزار و ۸۷۱ نفرشان مربوط به دریافتکنندگان دوز دوم است. علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در تازهترین اظهارات گفته است: «نیاز ما به واکسن برای سه چهار هفته پیش روست و دست ما در این مدت سه چهار هفته بسته است.»
با وجود تبلیغات و وعدههای گسترده، تکلیف واکسنهای تولید داخل هنوز مشخص نیست و مقامات درمانی و بهداشتی در باره کارایی، اعتبار، صدور مجوز یا زمان عرضه این واکسنها به بازار اظهارنظرهای متفاوت و متناقضی بیان میکنند.
کمبود جدی واکسن و کندی سرعت واکسیناسیون در حالی است که قرار شده در مهرماه مدارس بازگشایی شوند و دانشآموزان و آموزگاران در اولویت دریافت واکسن باشند. علیرضا رئیسی گفته است: «ما در این خصوص نیازمند یک بسته هستیم و معلمان و رانندگان سرویس مدارس باید واکسینه شوند و والدین نیز آموزشهای لازم را ببینند اما باید توجه داشته باشیم که زیرساختهای ما خیلی مناسب نیست.»
مشکل کمبود واکسن در جای دیگری نیز خودنمایی میکند و آن اینکه گروه سنی ۶۰ تا ۶۵ رقم بیشتری نسبت به گروه سنی ۸۰ و ۷۰ و ۶۵ را تشکیل میدهد. ستاد کرونا برای پیشگیری از چنین چالشی پیشنهاد داده که به جای فاصلههای سنی پنج سال، گروهها دو سال به دو سال برای واکسیناسیون فراخوانده شوند.