در حالی که در اغلب کشورها محدودیتهای کرونایی کمکم رنگ میبازند، برخی کشورها با نوع جهشیافته دلتای ویروس کرونا روبرو شدهاند. میزان سرایت، قدرت کشندگی و نیز میزان ایمنیزایی واکسیناسیون در برابر این ویروس چقدر است؟
نوع جهشیافته دلتای ویروس کرونا با نام علمی B.1.617.2 اولین بار در اکتبر ۲۰۲۰ در ایالت مهاراشترای هند دیده شد و به سرعت در سراسر هند و تمام دنیا پخش شد. به همین دلیل ابتدا این نوع ویروس، جهش هندی ویروس کرونا نامیده میشد.
سازمان جهانی بهداشت در ماه مه سویه دلتا را نیز همانند انواع جهشیافته دیگر؛ آلفا، بتا و گاما در دسته “نگرانکننده” طبقهبندی کرد.
از زمان شناسایی ویروس جدید کرونا تا کنون، این ویروس جهشهای زیادی یافته است. برخی از این جهشها، ویروس را موثرتر و برخی کماثرتر کرده و برخی نیز بدون تغییر ماندهاند.
دیپتی گورداسانی، اپیدمیشناس دانشگاه کوئین مری در لندن در مصاحبه با دویچهوله میگوید که تاثیرگذاری انواع جهشهای ویروس کرونا تاکنون از نظر علمی بررسی نشده اما آنچه مشخص است این است که این جهشها به ویروس این امکان را میدهند تا راحتتر به سلولهای انسانی چسبیده و از واکنش سیستم ایمنی بدن فرار کنند.
به گفته این اپیدمیشناس، در کنار نوع جهشیافته دلتا یک نوع دلتاپلوس نیز وجود دارد که مسریتر و در برابر واکسنهای رایج کرونا پایدارتر است اما تا کنون کمتر منتشر شده است.
سویه دلتا چقدر گسترش داشته است؟
سویه دلتا اکنون در سراسر دنیا گسترش یافته است. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، تا کنون وجود این نوع ویروس در بیش از ۸۰ کشور ثبت شده و این روند همچنان رو به افزایش است. بیشترین آمار گزارششده در بریتانیا بوده که تا روز ۱۷ ژوئن ۴۶ هزار مورد ابتلا به سویه دلتا ثبت شده است. بعد از بریتانیا نیز کشورهای هند، آمریکا و آلمان قرار دارند.
آیا سویه دلتا مسریتر است؟
درباره این پرسش هنوز تحقیقات علمی صورت نگرفته است. ماریا فنکرکهوفه، رییس بخش تکنیک کووید ۱۹ در سازمان بهداشت جهانی در توییتی نگرانی در مورد سویه دلتا را بهجا میداند و مینویسد، ویروس “سارس کوو ۲” خطرناک است و واریانتهای سرایتپذیرتر این ویروس “حتی خطرناکترند.”
آمار جدید ابتلا به کرونا در بریتانیا نیز این موضوع را تایید میکند. در فاصله دوم تا نهم ماه ژوئن آمار ابتلا به سرعت به ۳۰ هزار مورد رسید. این جهش آماری تنها میتواند به دلیل قدرت سرایت بیشتر نوع دلتا باشد.
به گزارش اداره سلامت عمومی وزارت بهداشت بریتانیا، در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد بیماران کرونایی در این کشور به این نوع جهشیافته آلوده هستند. همچنین بر اساس این گزارش امکان سرایت گونه دلتا در داخل یک خانواده ۶۴ درصد بیشتر از واریانت آلفاست.
این موضوع را گورداسانی، اپیدمیشناس دانشگاه کوئین مری نیز تایید کرده است: «در هند برای ما ثابت شده که نوع دلتا سریعتر از نوع آلفا گسترش پیدا میکند، پس از آن در بریتانیا هم این موضوع تایید شد.»
به گفته این محقق، این موضوع باعث افزایش نگرانی دانشمندان شده چرا که خود سویه آلفا از نوع اولیه ویروس کرونا مسریتر است. او تخمین میزند که قدرت سرایت سویه دلتا سه برابر بیشتر از انواع دیگر جهشیافته ویروس “سارس کوو دو” باشد.