در حالیکه عالیترین مقام روحانی کلیسای رسمی انگلستان طرح جنجالی دولت جانسون برای فرستادن پناهجویان به روآندا را مایه شرمساری خوانده است، لوران امباندا اسقف اعظم کلیسای انگلیکن رواندا از برنامه های دولت بریتانیا برای فرستادن پناهجویان به این کشور آفریقایی دفاع کرد!
طرح دولت محافظهکار بریتانیا برای انتقال اجباری پناهجویان به رواندا با انتقادهای جدی و دامنه دار سازمانهای مدافع حقوق پناهندگان، کنشگران حقوق بشری، خیریهها و حتی برخی از رهبران کلیساها مواجه شده است.
به نقل از پریمر، در پی دستور دقیقه آخر دادگاه حقوق بشر اروپا برای جلوگیری از اخراج تعدادی از پناهجویان از بریتانیا، پروازی که قرار بود این پناهجویان را شامگاه سه شنبه ۲۴ خرداد از بریتانیا به روآندا منتقل کند، لغو شد.
رهبران ارشد کلیسای بریتانیا در واکنش به این اقدام دولت طی نامهای سرگشاده، طرح جنجالی دولت بوریس جانسون، نخست وزیر این کشور را مایه شرمساری و غیراخلاقی خواندند. در این نامه که از سوی جاستین ولبی، اسقف اعظم کانتربری، استفان کاترل، اسقف اعظم یورک و ۲۳ اسقف اعظم دیگر به امضا رسیده چنین آمده است: «پناهجویان افراد آسیب پذیر هستند و کتاب مقدس ما را به حمایت از آنها فرا میخواند.»
افزون بر این نامه سرگشاده، جاستین ولبی در یک پیام توییتری در مورد انتقال پناهجویان از بریتانیا به رواندا نوشته است: «میراث مسیح برای ما باید الهام بخش باشد تا با پناهجویان با شفقت، انصاف و عدالت رفتار کنیم.»
با این حال، لوران امباندا اسقف اعظم کلیسای انگلیکن رواندا با دفاع از سیاست مهاجرتی بریتانیا به بی بی سی گفت که این برنامه غیراخلاقی نیست و تاکید کرد که کشورش آماده استقبال از افرادی است که به خانه ای جدید نیاز دارند.
به باور اسقف ۶۷ ساله کلیسای انگلیکن رواندا این سیاست به کاهش بحران جهانی مهاجرت کمک خواهد کرد و افزود همه کشورها باید در قبال کسانیکه از جنگ فرار کرده اند، مسئولیت پذیر باشند.
این نخستین بار نیست که اسقف اعظم انگلیکن رواندا با سایر اعضای انجمن کلیسای انگلیکن اختلاف نظر پیدا می کند. در اوایل ماه جاری نیز اسقف اعظم امباندا دعوت اسقف اعظم جاستین ولبی را برای شرکت در کنفرانس لمبث لندن که در تابستان امسال برگزار خواهد شد را نپذیرفت.
به گفته اسقف اعظم رواندا، شرایط کلیسای آفریقا در حال تغییر است و کلیساهای انگلیکن آفریقا نباید منتظر بمانند که اسقف اعظم کانتربری (عالیترین مقام روحانی کلیسای رسمی انگلیکن) به آنها بگوید چه کار کنند، یا نکنند.
گفتنی است، فرستادن پناهجویان از بریتانیا به رواندا، آنها را از حقوقی محروم میکند که بنا بر کنوانسیون بینالمللی پناهندگی متعلق به آنان است. بر اساس این کنوانسیون، پرونده پناهندگی پناهجویان باید در کشوری که آن را برای پناهنده شدن انتخاب کردهاند مورد بررسی قرار گیرد.