سازمان حقوق بشری عفو بینالملل با ثبت ۴۸۳ مورد اعدام در ۱۸ کشور جهان طی سال ۲۰۲۰ میلادی، اعلام کرد ایران در میان چهار کشوری بوده که ۸۸ درصد اعدامها در آنها صورت گرفته است.
سازمان عفو بینالملل با انتشار گزارش سالانه درباره مجازات اعدام در جهان اعلام کرد شمار اعدامیان در سال گذشته، کمترین تعداد در یک دهه گذشته بوده است. با این حال شماری از کشورها در نخستین سال شیوع جهانی ویروس کرونا نهتنها سرعت ماشین «قتل دولتی» را کم نکرده اند، بلکه در مواردی جان شمار بیشتری از محکومان را گرفتهاند.
در سال ۲۰۲۰ و طبق جدول این سازمان، چهار کشور عامل عمده ۸۸ درصد اعدامها بودهاند: ایران با ۲۴۶ مورد، مصر با ۱۰۷ مورد، عراق با ۴۵ مورد و عربستان سعودی با ۲۷ مورد. همه این آمارها با قید “دستکم” ارائه شدهاند.
۱۸ کشور مورد بررسی عفو بینالملل قرار گرفتهاند که در میان آنها، هند، قطر، عمان و تایوان نیز به چشم میخورند. موارد اعدام در مصر جهش کرده است.
این آمار بدون احتساب موارد اعدام در چین است، زیرا دولت چین آمار اعدامها را به عنوان اسرار حکومتی طبقهبندی میکند و آماری در این باره ارائه نمیدهد، اما عفو بینالملل در گزارش امسال خود نوشته اطلاعات موجود حاکی است که هر سال هزاران نفر در این کشور به مجازات مرگ محکوم و اعدام میشوند.
جمهوری اسلامی ایران با اجرای ۲۴۶ حکم اعدام در سال ۲۰۲۰ میلادی، به تنهایی نیمی از کل اعدامهای ثبتشده در جهان را به خود اختصاص داده است.
عفو بینالملل اتهامهایی مانند «بغی»، «محاربه»، «سبالنبی» و «افساد فیالارض» را اتهامهایی مبهم و قابل تفسیر میداند و میگوید حکومت ایران از این قبیل اتهامها معمولن به عنوان سلاحی برای برخورد با معترضان یا سرکوب فعالان سیاسی و اقلیتهای قومی استفاده میکند.